kawa naturalna

Kawa naturalna

Kawa - napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji (kawa rozpuszczalna) ziaren kawowca, zwykle podawana na gorąco. Jest to jedna najpopularniejszych używek na ziemi i główne źródło kofeiny. Miliony osób nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki tego niezwykłego naparu. Aromat kawy należy do najlepiej rozpoznawanych zapachów na świecie. Działa pobudzająco i orzeźwiająco, przyśpiesza przemianę materii i zwiększa sprawność myślenia.

Kawa naturalna ziarnista
Arabika wysokogatunkowa - ceny netto
Wysokogatunkowa Cena za 1 kg
arabika Brazylia Santos 42,80 zł
arabika Ethiopia Mocha 49,90 zł
arabika Gwatemala Antigua 46,80 zł
arabika Jamajka Blue Mountain 450,00 zł
arabika Kenia AA 59,80 zł
arabika Kolumbia bezkofeinowa 49,00 zł
arabika Kolumbia Supremo 46,40 zł
arabika Kopi Luwak - Indonezja 1630,00 zł
arabika Kostaryka Tarrazu 49,20 zł
arabika Meksyk Superior Mragogype 69,90 zł
Kawa naturalna ziarnista - ceny netto
Gatunek Cena za 1 kg
arabika Ethiopia Djimmah 36,20 zł
arabika Indie Monsooned Malabar AA 43,60 zł
arabika Indie Plantation AA 39,40 zł
arabika Kolumbia Excelso Medelin 36,80 zł
Robusta - mieszanka robust 23,65 zł
Kawa naturalna - mieszanki - ceny netto
Nazwa Cena za 1 kg
ziarnista ESPRESSO - (3 arabiki wysokogatunkowe o różnym st. palenia + 10% robusty) 47,00 zł
ziarnista NR 1 - (3 arabiki wysokogatunkowe) 41,00 zł
ziarnista EXCELLENT -                       nowość (wyselekcjonowane arabiki) 64,40 zł
ziarnista NR 3A - (3 arabiki) 39,20 zł
ziarnista NR 6 - (mieszanka robusty z arabiką) 24,85 zł
Kawa zielona organiczna - ceny netto
kawa zielona wspomagająca odchudzanie Cena
młynek do kawyzielona kawa
wspomagająca odchudzanie

opakowanie 0,5 kg mielonej mieszanki kaw (arabik) organicznych w worku jutowym

przeczytaj opis »

 

23,30zł / 0,5kg

(46,60zł / 1kg)

młynek do kawyzielona kawa (arabika)
wspomagająca odchudzanie
- mielona

1 kg (4 x 250g)

przeczytaj opis »

 

33,70zł / 1kg

Kawa ziarnista - Arabika organiczna - ceny netto
Gatunek Cena za 1 kg
Brazylia SANTOS FAIRTRADE NATURAL 49,00 zł
Kolumbia KACHALU ORGANIC 49,00 zł
Meksyk SHG ORGANIC 49,00 zł

Kawa naturalna nie jest poddawana żadnym procesom technologicznym i nie zawiera żadnych dodatków. Każdy gatunek posiada swój własny niepowtarzalny aromat i smak zależny od miejsca, z którego pochodzi.

Kawa organiczna hodowana jest z reguły tam, gdzie panują doskonałe warunki klimatyczne, sprzyjające jej naturalnemu rozwojowi. Uprawiana jest bez użycia jakichkolwiek środków chemicznych oraz sztucznych nawozów, użyźniana tylko naturalnym kompostem i nawozami zwierzęcymi, a płodozmian sprawia, że ziemia, na której uprawia się ją, nie wyjaławia się. Kawa organiczna pozyskiwana jest najczęściej tzw. metodą suchą – ziarna po zebraniu suszone są w słońcu. Sam sposób uprawy pozwala naturalnie dojrzewać kawowcom w cieniu drzew – to sprawia, że roślina może rozwijać się bez ryzyka przedwczesnego wysuszenia przez słońce. Późniejszym efektem takich działań jest smak i aromat parzonej kawy – niezwykle bogaty i całkowicie niepowtarzalny.

Wyróżniamy 2 rodzaje kawy: Arabika i Robusta. Kawa Arabika zawiera ok. 1-2% kofeiny, a kawa Robusta ok. 2-4,5%.

Arabika (Coffea arabica) to synonim kawy najwyższej jakości. Kawa Arabika jest łagodna, aromatyczna lekko kwaskowata (ale nie kwaśna), niekiedy z aksamitnym czekoladowym posmakiem. Arabika stanowią około 70% światowej produkcji kawy. Najlepsze arabiki pochodzą z krzewów uprawianych w wysokich partiach gór - między 600 a 2.000 metrów nad poziomem morza - choć optymalna wysokość zależy od odległości od równika. Istotnym czynnikiem jest łagodny klimat - nie może być ani zbyt gorąco, ani zbyt zimno, najlepiej między 15 - 25 °C. Wymaga również około 60 centymetrów opadów rocznie. Drzewa Arabiki wymagają dodatkowej opieki i uwagi. Ziarna są bardziej płaskie i dłuższe niż Robusty.

Robusta (Coffea canephora) rośnie szybciej niż Arabika i wcześniej owocuje. Jest bardziej odporna na zmiany klimatu, choroby i szkodniki co sprawia, że ​​jest łatwiejsza i tańsza w uprawie. Robusta jest w stanie wytrzymać w cieplejszym klimacie, preferując stałą temperaturę między 25 a 30 °C. Pozwala to wzrastać jej na znacznie niższych wysokościach niż Arabika. W porównaniu z kawą Arabika, ma charakterystyczny, ostrzejszy i bardziej kwaskowaty smak. Robusta jest stosowana głównie w mieszankach kaw.

żródło informacji: urodaizdrowie.pl, Wikipedia