herbata

Herbata naturalna

Herbata – napar przyrządzany z liści i pąków grupy roślin, nazywanych tą samą nazwą, należących do rodzaju kamelia (Camellia). Herbata uprawiana jest najczęściej w krajach strefy zwrotnikowej. Największymi producentami są Indie, Chiny, Sri Lanka i Kenia.

Herbata naturalna - ceny netto
Gatunek Cena za 1 kg
Assam FTG FOP1 AMBAGURI 37,10 zł
PU ERH 39,90 zł
Sencha 36,20 zł
Yunnan 36,20 zł

Najpopularniejszymi herbatami są: czarna, zielona, biała, pu-erh (czerwona), ulung (niebieska), aromatyzowana.

Herbata czarna - otrzymywana jest w wyniku czterech procesów – więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia. Legenda głosi, iż czarna herbata powstała przypadkowo, w wyniku zmoknięcia (powodującego fermentację) ładunku zielonej herbaty, przewożonej do Anglii. Najbardziej popularne gatunki czarnej herbaty: assam, yunnan, darjeeling, ceylon.
Czarną herbatę powinno się zalewać wrzącą wodą (100 °C)

Herbata zielona - powstaje z liści nie poddanych fermentacji – natychmiast po zerwaniu przeprowadzany jest proces suszenia. Dzięki temu przechowuje ona więcej cennych składników od czarnej herbaty lub ulunga. Jest też delikatniejsza w smaku od czarnych herbat. Najbardziej popularne gatunki zielonej herbaty: gunpowder, longjing (lung ching), sencha.
Herbatę zieloną należy zalewać wodą o temperaturze 60 - 80 °C w zależności od rodzaju herbaty. Parzyć należy do 3 minut, aby herbata nie nabrała gorzkiego posmaku. Te same liście można parzyć nawet do 3 razy, a najwartościowszym naparem jest zazwyczaj drugi.

Herbata biała - powstaje z młodych pączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć. Zebranie takich pączków możliwe jest jedynie na wiosnę. Krzewy, z których powstać ma biała herbata, są czasami dodatkowo chronione przed słońcem. Pączki następnie więdną i są suszone. Herbata ta produkowana jest głównie w Chinach. Jest to jeden z najdroższych rodzajów herbaty.
Tę wykwintną herbatę parzyć można trzykrotnie w temperaturze 85 °C. Należy ją parzyć ok. 5-7 min.

Herbata pu-erh (herbata czerwona) - przechodzi dodatkowy proces fermentacji i leżakowania. Pochodzi z prowincji Yunnan w południowych Chinach. Jej charakterystyczną cechą jest bardzo silny zapach i smak. Uważana jest za herbatę mającą bardzo korzystny wpływ na zdrowie.
Parzenie odbywa się w temperaturze 90 - 100 °C i trwa 3 minuty.

Herbata ulung (lub oolong czyli "Czarny smok" nazywana też niebieską) - herbatę poddaje się lekkiej fermentacji stąd często nazwa „niedofermentowana” lub „półfermentowana”. Produkowana jest w Chinach kontynentalnych i na Tajwanie. Zbiór liści odbywa się w ściśle określonym czasie. Herbata ulung nie jest w żaden sposób rozdrabniana, są to całe, ususzone i zrolowane liście.
Parzy się ją w temperaturze 90 °C przez 3-4 minuty. Można ją parzyć nawet do 4 razy.

żródło informacji: Wikipedia